Weegschaal voor bereiden van brood

precisie weegschaal

Een bakker moet zowel zware stoffen zoals water en meel maar ook lichte stoffen als zout en gist afwegen. Dat gaat niet goed met één weegschaal. Daarom adviseren wij om twee weegschalen te gebruiken.

Herkenbaar?

Zet je weegschaal aan, pak één theelepeltje met zout. Schenk beetje bij beetje het zout uit de theelepel op de weegschaal. Hoewel al een deel van het zout op de weegschaal ligt blijft deze 0 gram aangeven. Pas na een lange tijd zie je het gewicht langzaam oplopen. Als de inhoud van je theelepeltje op de weegschaal ligt is de kans groot dat hij maar 2 of 3 gram aangeeft. Maar een theelepeltje zout weegt ongeveer 5 gram. Dus dat klopt niet. Dat is niet verbazingwekkend. Niet alleen weegschalen maar alle meetinstrumenten hebben moeite om waarden die klein zijn ten opzichte van de maximaal te meten grootheid te meten. Een weegschaal waarmee je maximaal 1000 of 2000 gram kan wegen moet je dus niet gebruiken voor het wegen van waarden als 5, 10 of 15 gram.

Waarom twee weegschalen?

Je zou als thuisbakker er goed aan doen om twee weegschalen te hebben. Je keukenweegschaal kan waarschijnlijk tot 1000 gram wegen. Zo'n weegschaal is redelijk nauwkeurig vanaf 10% van het maximaal te wegen gewicht, dus vanaf 100 gram. Onder die 100 gram neemt de onnauwkeurigheid snel toe, vooral als je waarden onder de 20 gram wil wegen. Voor het wegen van kleine gewichten, zeg tot 50 gram kan je beter een kleine weegschaal kopen die juist dat nauwkeurig kan wegen. Dat zijn weegschalen die maximaal 50, 100 of 200 gram kunnen wegen. Onze voorkeur gaat uit naar een model met een meetbereik van maximaal 50, 100 of maximaal 200 gram en met een resolutie van 0,01 gram.

Je huidige weegschaal heeft waarschijnlijk een resolutie (afleesnauwkeurigheid) van 1 gram. Het kleinste verschil dat de weegschaal kan aangeven is 1 gram. Hij geeft bijvoorbeeld 605 of 606 gram aan, maar niet 605,3 gram.

Stel dat je 5 gram instant gist moet afwegen en je gebruikt een weegschaal met een resolutie van 1 gram. Je schept een beetje gist op de weegschaal, wat er op ligt zou 4,5 gram kunnen wegen maar ook bijvoorbeeld 5,5 gram, maar in beide gevallen zal de weegschaal 5 gram aangeven. Het verschil tussen 4,5 en 5,5 gram is 1 gram. Dat is dus de afleesnauwkeurigheid. Het punt wat we willen maken is dat als je vijf gram gist wilt afwegen dit een afwijking heeft van minimaal 1 gram. Een afwijking van 1 gram op een gewicht van vijf gram is al een meetfout van 20% en dat is erg groot. Daar komt dan ook nog eens de onnauwkeurigheid van de weegschaal bij, zeker bij de zeer geringe gewichten.

Een weegschaal met een resolutie van een tiende gram, heeft een afleesnauwkeurigheid van 0,1 gram. Op een gewicht van vijf gram is dat een maar 2%. Een fout van 2% voor zout en gist is verwaarloosbaar klein. Bij een weegschaal met een resolutie van 0,01 gram is dit zelfs nog maar 0,2%.

Kleine weegschalen goedkoop

Een weegschaal met een afleesnauwkeurigheid van 0,1 of 0,01 gram is niet duur. Je kan ze in China kopen voor iets meer dan 10 euro inclusief verzendkosten. Bijvoorbeeld bij dx.com of aliexpress.com. Maar je kan ze natuurlijk ook bij Nederlandse webshops kopen. Zoek op kleine weegschaal of precisie weegschaal.

Test kleine weegschalen

We hebben een vergelijkende test gehouden met kleine weegschalen. De uitslag kan je vinden in het artikel test precisie weegschalen.

Update 20231223

Sinds twee jaar gebruiken we met veel plezier een weegschaal die een resolutie heeft van 0,1 gram en ook nog eens, bij lage gewichten, behoorlijk nauwkeurig meet. Deze weegschaal kan maximaal 3000 gram wegen. Dus niet alleen kan je goed het meel en water afwegen, maar ook zout en gist. Een ideale combinatie van een "grote" en "kleine" weegschaal.

keukenweegschaal met 0,1 gram resolutie vaak gebruikt door barista's
(kleine) keukenweegschaal met resolutie van 0,1 gram en maximaal weeggewicht van 3000 gram

Deze weegschaal heeft wel één nadeel, maar of dat voor jou een nadeel is moet je zelf nagaan. Het weegplateau is namelijk vrij klein. Bij "grote" keukenweegschalen is dit plateau iets van 17x17 cm. Maar bij deze weegschaal is dat plateau 13 cm breed x 12 cm diep. Dat is smal, maar voor veel kneedkommen voldoende. Onderzoek hoe groot de onderkant van jouw kom is.

Deze weegschaal heeft net zoals de meeste andere weegschalen geen merk of artikelnummer, vraag ons daar dan ook niet om. Ze worden onder andere verkocht door een grote webwinkel "van ons allemaal". Zoek daar op "barista weegschaal", want deze weegschaal is eigenlijk bedoeld voor barista's. Daarom heeft hij ook een timer functie (als je espresso maakt moet dit circa 25 seconde "doorlopen" en het koffie-extract moet twee keer het gewicht van de gemalen koffie zijn, vandaar de weegschaal/timer). Let er op dat deze weegschaal voor diverse, zeer uiteenlopende prijzen wordt aangeboden. Op het moment van schrijven (20231223) was de goedkoopste 17 euro en de duurste 35 euro, terwijl het volgens ons om exact hetzelfde product gaat.

Bovenop het plateau ligt een los rubber matje. Dat kan je onder de kraan makkelijk schoonmaken. De weegschaal (althans die bij ons) heeft drie AAA mini-penlight (oplaadbare - Eneloop) batterijen en die batterijen gaan opvallend lang mee.

De weegschaal bedien je met tiptoetsen die heel prettig werken. In onze keuken is het inmiddels onze lieveling geworden. Wij hebben ook andere "barista weegschalen" getest, maar deze is onze favoriet.


publicatie: 20170429

aanpassing/controle: 20231223

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

gereedschap

populair

home­ >bereiden >gereedschap

laatste toevoegingen