mörser

mörser (Duits)
vijzel (Nederlands)

Een vijzel is een stuk gereedschap dat veel in de keuken gebruikt wordt voor het fijnstampen van zaden.

Synoniem: mortier (NL)
Gerelateerd: graanmolen (NL)

Een vijzel is een gereedschap dat bestaat uit een stamper en een pot of vaasvormig voorwerp. Een vijzel werd door particulieren gebruikt voor het fijnstampen van zaden, maar beroepsmatig bijvoorbeeld door chemici, apothekers of kunstschilders, voor het fijnstampen van bijvoorbeeld minerale stoffen. Particulieren gebruikten het heel vroeger voor het fijnstampen van granen, maar ook koffie en meer recent, en vandaag de dag nog, voor het vermalen/fijnstampen van zaden van kruiden zoals komijn, gedroogde chilipeper maar ook oliehoudende zaden zoals pinda's.

Een vijzel kan gemaakt zijn van aardewerk dat eventueel geglazuurd is, of van hardsteen zoals basalt, maar ook van metaal.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen