acid

acid (Engels)
zuur (Nederlands)

Een zuur is een vloeistof met een zure werking en heeft een pH-waarde lager dan 7. Een zuur is het tegenovergestelde van een base.

Gerelateerd: zuur ingrediënt (NL)

Een zuur is vloeistof met een pH-waarde onder de 7 en smaakt, je gelooft het niet, zuur. Maar pas op: alleen lichtzure oplossingen kan je proeven, zeer sterke zuren zoals salpeterzuur, zoutzuur en zwavelzuur zijn zéér gevaarlijk en moeten vooral niet in contact komen met lichaamsdelen.

Een zuur wordt gebruikt om het eindproduct een zure of zuurdere smaak te geven, maar soms is het zuur noodzakelijk zoals bij gebruik van bepaalde synthetische rijsmiddelen. Zo zit in sodabrood het rijsmiddel baksoda maar zonder het noodzakelijke zuur zou de baksoda niet geactiveerd worden en zou het deeg niet rijzen. Bij sodabrood wordt meestal karnemelk gebruikt als "zuur ingrediënt".

Bekende, alledaagse voorbeelden van zuren zijn: ascorbinezuur dat vitamine C genoemd wordt, karnemelk, yoghurt, sap van de druif, tomaat, citroen en sinaasappel, maar ook koolzuurwater dat in alle bruisende frisdranken zit (dat ook wel koolzuur of waterstofcarbonaat wordt genoemd), zuurkool, wijn, azijn, honing en, wellicht onverwacht, natuurlijke cacao, maar niet de dutched cacao die we in de Lage Landen meestal eten. Niet alledaagse vormen zijn salpeterzuur, zoutzuur en zwavelzuur.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen