ammonium

ammonium carbonate (Engels)
ammoniumcarbonaat (Nederlands)

Ammoniumcarbonaat is een synthetisch rijsmiddel.

Formule: (NH4)2CO3
Synoniem: vlugzout, hertshoornzout, reukzout (NL)
Gerelateerd: rijsmiddel, synthetisch rijsmiddel (NL)

Ammoniumcarbonaat is een transparante instabiele stof die zich bij kamertemperatuur langzaam ontleedt in ammoniumwaterstofcarbonaat en ammoniakgas. Dit is zichtbaar omdat ammoniumwaterstofcarbonaat niet transparant maar een witte kleur heeft.

Wanneer het gebruikt wordt als rijsmiddel zal het bij verhitting zich eerst ontleden in ammoniumwaterstofcarbonaat en ammoniakgas. Het ammoniumwaterstofcarbonaat zal daarna (pas) ontbinden in ammoniakgas, kooldioxide en water. Dus pas in de tweede omzetting van deze stof ontstaat kooldioxide dus alleen dan geeft de stof zijn rijzende werking af.

Vanwege het voorgaande trekken we de conclusie dat in de praktijk niet ammoniumcarbonaat maar ammoniumwaterstofcarbonaat als rijsmiddel gebruikt wordt omdat ammoniumcarbonaat meer ammoniakgas afgeeft (en nog meer overlast veroorzaakt tijdens het bakken) en dit geen extra rijskracht oplevert. Daarnaast vermoeden we dat als ammoniumcarbonaat verkocht wordt het als rijsmiddel dit feitelijk ammoniumwaterstofcarbonaat is, dat is gemakkelijk te herkennen (kijk maar naar de stof in het potje op de foto): is het rijsmiddel wit, dan betreft het ammoniumwaterstofcarbonaat.

Ammoniumcarbonaat is een synthetisch rijsmiddel dat zijn rijzende werking afgeeft zodra het verwarmd wordt. Bij dit rijsmiddel is een toevoeging van een zuur ingrediënt dus niet noodzakelijk zoals bij bijvoorbeeld natriumbicarbonaat (baksoda)

Meer informatie is te lezen in het lemma ammoniumwaterstofcarbonaat (bakammonium).

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen