base (Engels)
base (Nederlands)

gootsteenontstopper is een zeer sterke (en gevaarlijke) base
gootsteenontstopper is een zeer sterke (en gevaarlijke) base

Een base is het tegenovergestelde van een zuur. En base wordt ook wel loog of alkali, of vervoegd, "een alkalische vloeistof" of "een basische vloeistof" genoemd.

Gerelateerd: zuur, pH-waarde (NL)

Een base is een vloeistof met een pH-waarde boven de 7. Een base is het tegenovergestelde van een zuur. Een zuur smaakt zuur, een base smaakt zeepachtig (maar let op: je kan niet zomaar ieder zuur of base in je mond stoppen!).

Bekende basen zijn ammonia, chloor, natronloog (gootsteenontstopper) en ovenreiniger. Wanneer je een sterke base op je huid krijgt gaat dit een verbinding aan met het vet in je huid en verzeept dan. Zeep wordt namelijk gemaakt door vet of olie "te verzepen" met een base.

Er bestaan veel vaste stoffen die opgelost in water een base vormen. De bekendste die je in huis kan tegenkomen zijn soda en baksoda.

Een base wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van beschuitbollen en pretzels. Een base kan gebruikt worden om een zuur te neutraliseren. Zo wordt bij dutched cacao de zure smaak van het natuurlijke cacao geneutraliseerd met een base (zoals kaliumcarbonaat) en deze toevoeging levert tevens nog een zachtere en intensere smaak op.

Veel synthetische rijsmiddelen zoals baksoda maken het deeg basisch en wanneer te veel rijsmiddel is gebruikt, waarvan niet alles "verbruikt" is, of te weinig neutraliserend zuur is gebruikt, blijft het deegstuk basisch dat voor een onaangename zeepachtige smaak zorgt.

Gootsteenontstopper kan een met vet verstopte gootsteen ontstoppen doordat de werkzame stof natronloog, een zéér sterke base (pas op met je handen en ogen), het vastzittend vet "verzeept" en dat laat zich daarna met heet water makkelijk wegspoelen. Dat is ook dezelfde truc om verstoppingen te voorkomen door met heet sodawater (soda is ook een sterke base) de gootsteen af en toe door te spoelen, vetresten verzepen dan en spoelen met het hete water weg.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen