bread

bread (Engels)
brood (Nederlands)

Brood is gebakken niet verrijkt deegwaar dat gebruikt wordt als basisvoedsel. In veel gevallen heeft brood een knapperige korst en een zachte kruim.

Brood is een basisvoedsel dat gemaakt is van gebakken of gestoomd schraal deeg. Dit deeg is doorgaans gemaakt van tarwemeel of tarwebloem, water, gist en zout. In sommige landen waar tarwe niet goed groeit wordt gebruik gemaakt van een ander graansoort zoals rogge en wordt het deeg (deels) gemaakt van roggemeel.

Brood is te onderscheiden in het gebruik van het rijsmiddel: platbrood is gemaakt van deeg zonder rijsmiddel. Traditioneel werd, tot circa 1850, brood bereid met een zuurdesem als rijsmiddel en wordt zuurdesembrood genoemd. Tegenwoordig wordt brood meestal bereid met bakkersgist en is veelal luchtig en heeft het veel volume en wordt gistbrood genoemd. Brood kan ook gemaakt worden met een synthetisch rijsmiddel zoals baksoda dat gebruikt wordt bij het Iers sodabrood (saoda bread of quick bread).

Brood kan ook ingedeeld worden op de manier hoe het deeg gebakken wordt: een busbrood wordt gebakken met een bakvorm (ook wel bus genoemd), vloerbrood wordt gebakken op de vloer van de oven zonder een bakvorm, dat geldt ook voor plaatbrood, alleen wordt het deeg dan op een bakplaat gebakken.

Brood is ook in te delen naar het gebruikte graan, zoals tarwebrood, speltbrood, roggebrood en maisbrood.

Brood als basisvoedsel is doorgaans gemaakt van een schraal deeg. Luxe broden worden doorgaans gemaakt van verrijkt deeg.

Aan brood kunnen ook zaden, noten of vruchten toegevoegd worden zoals rozijnenbrood, krentenbrood, notenbrood, mueslibrood, bananenbrood en zonnebloempittenbrood.

Brood wordt doorgaans gebakken in een oven maar soms ook in een pan in het vuur zoals de dutch oven, of op een heet voorwerp dat (doorgaans) van onder wordt verhit (vooral bij platbrood) of wordt "gebakken" (meer: gegaard) met stoom zoals veel Aziatisch brood, bijvoorbeeld het in China enorm populaire mantou brood.

Tijdens het bakken zal het deeg binnenin het brood een temperatuur bereiken rond de 95 graden Celsius (veel hoger is niet hoger kan niet door het aanwezige water). De buitenkant van het deeg, zal onder invloed van de hittebron snel het meeste water verliezen waardoor temperaturen boven de 100 graden Celsius mogelijk zijn waardoor, onder meer door de Maillardreactie, de buitenkant, de korst, niet alleen een bruine(re) kleur krijgt maar ook geur- en smaakstoffen ontstaan.

Brood dat zonder broodverbeteraar wordt gemaakt zal na twee dagen oudbakken zijn en droog aanvoelen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen