bread salt (Engels)
gejodeerd zout (Nederlands)

jodium

Gejodeerd zout is (keuken)zout waaraan jodium is toegevoegd. Bakkers gebruiken ook gejodeerd zout bij de bereiding van brood alleen bevat dat "bakkerszout" meer jodium dan gebruikelijk.

Gerelateerd: zout (NL)

Een mens heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid jodium nodig, bij een tekort krijg je last van struma. Dat wil de overheid voorkomen in verband met de volksgezondheid. Omdat in geen enkel ander voedsel, in de Lage Landen, (voldoende) jodium voorkomt, heeft de overheid gekozen om jodium aan brood te laten toevoegen. Het idee is, iedereen eet brood, en zo krijgt iedereen zijn noodzakelijke hoeveelheid jodium binnen.

Net zoals de overheid en bakkers een convenant hebben om jodiumhoudend zout te gebruiken, raden wij voor thuisbakkers het gebruik van jodiumhoudend zout zeer sterk aan bij de bereiding van het brood.

Realiseer dat gejodeerd zout in de supermarkt wel jodium bevat, maar nog lang niet genoegd voor de bereiding van brood. Bakkerszout, dat beroepsbakkers gebruiken, bevat haast drie keer meer jodium dan normaal gejodeerd zout van de supermarkt. Daarom raden adviseren we met klem, indien je regelmatig brood bakt, gebruik te maken van het speciale bakkerszout dat dus meer jodium bevat. Meer informatie in het artikel bakkerszout of gejodeerd zout?

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over gejodeerd zout.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen