chorleywood

chorleywood bread process (Engels)
chorleywood bread process (Nederlands)

Het Chorleywood bread process is een deegverwerkingsproces dat in staat is om in een korte tijd en met meel dat een laag gehalte glutenvormende eiwitten heeft luchtig brood te maken. Vrijwel al het brood dat in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht is volgens dit proces bereid.

De tarwe die in het Verenigd Koninkrijk verbouwd wordt heeft, door het lage gehalte glutenvormende eiwitten, niet de eigenschappen om daar een luchtig brood van te maken. Door tarwe te importeren met een hoog gehalte glutenvormende eiwitten en dat te melangeren met het inlandse graan kan wel een luchtig en hoog brood bereid worden. Maar de import van buitenlands graan is kostbaar.

In 1961 is in het VK een proces bedacht, dat later het Chorleywood bread process is gaan heten. Dit proces is in staat veel sneller dan normaal én met het inlandse tarwe die een laag gehalte heeft van glutenvormende eiwitten toch een luchtig brood te maken.

Dit broodbereidingsproces wordt inmiddels ook in grote getale toegepast in India, Australië en Nieuw Zeeland.

De smaak van dit brood wordt niet door iedereen gewaardeerd. In het boek "Bread matters" (brood doet er toe) heeft de schrijver Andrew Whitley geen goed woord over voor dit Chorleywood bread process (kortweg CBP proces) en vindt dat dit brood kraak nog smaak heeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen