do (Engels, afkorting)
dutch oven (voluit)
dutch oven (Nederlands)
Een dutch oven is feitelijk een braadpan en wordt onder andere gebruikt door thuisbakkers om daarin een brood te bakken.
Een dutch oven is een braadpan die vroeger gebruikt werd om in het (hout)vuur te zetten of daarboven te hangen en daarin een maaltijd te garen.
De dutch oven wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt door thuisbakkers door het deegstuk in de dutch oven te bakken. Daarbij wordt de deksel op de pan gezet en daarna in de oven geplaatst. De deksel zorgt dat de vochtigheid in de pan hoog blijft waardoor het deeg een extra grote ovenrijs krijgt. Wanneer de baktijd circa 75% verstreken is wordt de deksel verwijderd waardoor het vocht kan ontsnappen en de temperatuur kan oplopen waardoor de korst verder kan kleuren en knapperig kan worden. Net zoals iedere bakvorm moet ook deze pan ingevet worden.
Overigens, in plaats van de gebruikelijke gietijzeren pan kan ook een geëmailleerde braadpan, een rvs pan of terracotta pot gebruikt worden met vergelijkbare resultaten (niet geëmailleerd terracotta niet invetten).
In dit artikel wordt de werkwijze beschreven voor het bakken van en brood in een pan.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie