final

final proofing rise (Engels)
narijs (Nederlands)

De narijs is de rijs die het deegstuk krijgt na het vormen en voordat het gebakken wordt.

Synoniem: final rise, shaped proof, final proof (UK)
Gerelateerd: bulkrijs, eerste rijs, ovenrijs, doorslaan (NL)

De narijs is een rijsfase die start zodra het deegstuk de uiteindelijke vorm heeft gekregen waarin het later gebakken zal worden. Na het vormen kan de narijs plaatsvinden in een bakvorm zoals het broodblik, in een rijsmandje of vindt zonder ondersteuning plaats. De narijs is doorgaans de langste rijs. Bij normale gistbroden zijn narijstijden van 60 minuten of meer gebruikelijk.

Het is gebruikelijk dat de narijs in een rijskast plaatsvindt waar de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal is. Hierdoor zal het deegstuk niet afkoelen (wat de rijstijd zal verlengen) en zal het deegstuk niet aan de buitenkant opdrogen en een korst vormen (wat het rijzen zal belemmeren).

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over narijs.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen