flaxseed

flaxseed (Engels)
lijnzaad (Nederlands)

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant en wordt vaak gebruikt als decoratie op broden.

Synoniem: vlaszaad (NL)
Gerelateerd: gebroken lijnzaad (NL)

Lijnzaad wordt gewonnen van vlas, een eenjarig gewas dat ook geteeld wordt vanwege de vlasvezels waarvan linnen of touw gemaakt wordt.

Lijnzaad wordt in gekneusde / gebroken vorm gebruikt in bijvoorbeeld brood. Heel lijnzaad wordt gebruikt voor decoratie maar wordt ook gebruikt in het deeg, maar dan wordt het zaad door het lichaam niet verteerd. Lijnzaad kan alleen verteerd worden als het gebroken, gemalen of geweld is. Laat het zaad minimaal twintig minuten wellen in twee keer zoveel water als het gewicht van het lijnzaad. Er ontstaat dan een lijmachtige substantie (dat is normaal) en kan je daarna toevoegen aan het deeg.

Aan lijnzaad worden veel gezonde eigenschappen toegedicht, zoals veel vezels en omega-3, maar het bevat ook cyanogene glycosiden, een stof die in het lichaam omgezet wordt tot cyanide, een sterk vergif en daarom is het goed om met enige terughoudendheid lijnzaad te gebruiken.

Lijnzaad bevat veel olie, dat lijnzaadolie wordt genoemd, deze olie wordt door bakkers gebruikt voor het inbranden van nieuwe bakvormen.

  1. pdf document van de food safety authority van Nieuw Zeeland
  2. Informatie van het voedingscentrum.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen