germ

germ (Engels)
kiem (Nederlands)

De kiem is een onderdeel van een graankorrel en bevat het nieuwe plantje in een embryonaal stadium, dat bij ontkieming van het zaad uit kan groeien tot een volwassen plant, en bevat tevens kiemolie, mineralen en vitaminen.

Gerelateerd: volkorenmeel, volkoren (NL)

De kiem is een onderdeel van de tarwekorrel (of ander graan). Het bevat het nieuwe tarweplantje in een embryonaal stadium. De kiem bevat vitaminen en mineralen en daarnaast waardevolle olie, die kiemolie wordt genoemd. Bij "fabrieksmeel", meel uit de meelfabriek, wordt meestal de kiem uit het (volkoren)meel gezeefd om ranzigheid bij langdurige bewaring te voorkomen. Dat is dan ook één van de verschillen tussen meel van de meelfabriek en van de traditionele molenaar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen