millet (Engels)
gierst (Nederlands)

panicu

Gierst is een graansoort die bestaat uit kleine ronde korreltjes en bevat geen glutenvormende eiwitten.

Synoniem: pluimgierst (NL)

Gierst is een graansoort die in verschillende soorten voorkomt, maar meestal wordt panicum miliaceum bedoeld. Alle soorten hebben kleine ronde zaden. Gierst bevat geen glutenvormende eiwitten en daarom zal brood waarin gierstmeel in verwerkt is vrij compact blijven.

Het kaf van gierst heeft een bittere smaak, daarom wordt gierst meestal eerst gepeld (ontdaan van het kaf) in een pelmolen.

gierst
gierst

Gierst is ook te koop in gepofte vorm, dat geeft in en op het brood een leuk effect. Gierst heeft een nootachtige smaak.

Bij de bereiding van brood met alleen maar gierstmeel wordt soms psylliumpoeder toegevoegd dat het brood een structuur en binding geeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen