potassium

potassium bitartrate (Engels)
wijnsteen (Nederlands)

Wijnsteen is een zure stof die onderdeel uitmaakt van wijnsteenbakpoeder.

Formule: KC4H5O6
Synoniem: kaliumwaterstoftartraat, crème de tartre, cream of tartar, kaliumbitartaat (NL)

Wijnsteen wordt wel eens abusievelijk een rijsmiddel genoemd, dat is het niet. Wijnsteen, door chemici kaliumwaterstoftartraat genoemd, wordt veel gebruikt als noodzakelijk zuur ingrediënt bij bepaalde synthetische rijsmiddelen zoals in het mengsel wijnsteenbakpoeder. Bakpoeder kan ook met een ander zuur worden samengesteld, zoals citroenzuur of difosfaten en wordt dan gewoon "bakpoeder" genoemd, zonder de zure component expliciet te vermelden.

Wijnsteen en wijnsteenzuur zijn twee verschillende stoffen maar beiden kunnen gebruikt worden als zure stof die noodzakelijk is bij baksoda. Wij doorgronden nog niet het mogelijke verschil van deze twee stoffen in combinatie baksoda (anders dat je bij wijnsteen een kaliumzout overhoudt). Heb je aanvullende informatie dan stellen we die zeer op prijs.

Wijnsteen is, zoals de naam doet vermoeden, een stof die kan ontstaan als bezinksel tijdens de productie van wijn.

Bakpoeder kan je maken door wijnsteenpoeder en baksoda te mengen in een verhouding van 1 op 3 in gewicht. Dus drie keer zoveel baksoda als wijnsteen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen