saccharomyces

saccharomyces cerevisiae (Engels)
saccharomyces cerevisiae (Nederlands)

Saccharomyces cerevisiae is de botanische naam van de gist die gebruikt wordt in bakkersgist.

Synoniem: bakkersgist (NL)

Saccharomyces cerevisiae is de naam van een gistsoort die gebruikt wordt in bakkersgist. Dat is te koop als verse gist, instant gist of de droge gist.

Het is een eencellig organisme dat kan overleven als spore, en zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk kan voortplanten.

Het metabolisme (omzetting van voedsel) van saccharomyces cerevisiae kan op twee manieren plaatsvinden. De respiratiemodus vindt plaats in een zuurstofrijke omgeving (aeroob) en kost de omzetting van glucose weinig energie en wordt zeer veel kooldioxide geproduceerd. De fermentatiemodus vindt plaats in een zuurstofarme (anaerobe) omgeving (zoals in deeg) en schakelt de gistcel zich vrijwel direct na het kneden over van respiratie naar fermentatie en zet dan glucose om naar ethanol (een alcoholvorm) en kooldioxide. In de fermentatie modus wordt veel minder kooldioxide geproduceerd dan bij respiratie. Het is de kooldioxide die de gist maakt die zorgt dat een deeg kan rijzen. Meer informatie is te lezen in het lemma gist.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over gist.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen