seasoning

seasoning (Engels)
inbranden (Nederlands)

Inbranden is het proces waarbij, op basis van plantaardige olie en hitte, een bakvorm of braadpan voorzien wordt van een dun beschermlaagje waardoor het voedsel tijdens de bereiding niet meer of minder vastbakt.

Gerelateerd: lijnzaadolie (NL)

Veel bakvormen, maar ook stalen en gietijzeren (braad)pannen, moeten voor het eerste gebruik niet alleen schoongemaakt worden maar ook worden ingebrand. Voor dit inbranden wordt meestal een plantaardige olie gebruikt. Lijnzaadolie is daarbij favoriet vanwege haar lage rookpunt. De olie wordt verhit tot ver boven het rookpunt waardoor de olie polymeriseert en zo een beschermlaagje vormt.

Tijdens dit inbranden zal een flinke rookontwikkeling en stank ontstaan. Goed luchten is dan ook noodzakelijk.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over bakvorm inbranden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen