semolina

semolina flour (Engels)
griesmeel (Nederlands)

Griesmeel zijn de grovere deeltjes van het meellichaam die ontstaan tijdens het malen.

Gerelateerd: gries (NL)

Griesmeel is meel dat bestaat uit gries. Tijdens het malen van graan zal een deel van het maalsel bestaan uit grove stukjes meellichaam. Deze deeltjes hebben afmetingen tussen circa 0,3 en 1 millimeter. Ze kunnen uit het meel gezeefd worden en apart worden verkocht als "griesmeel". Griesmeel kan in principe van iedere graansoort zijn, maar tarwe, durumtarwe en mais zijn de meest gebruikelijke.

Griesmeel is een minder gewenst bijproduct bij het malen van graan en wordt daarom verkocht om er bijvoorbeeld griesmeelpap of griesmeelpudding van te maken.

Griesmeel wordt soms aangeboden als semolina (Italiaans) of semoule (Frans) en dat betreft vaak het griesmeel van durumtarwe, maar het kan ook gries zijn van andere graansoorten.

Thuisbakkers gebruiken griesmeel van bijvoorbeeld mais, om het plakken van het deeg te voorkomen. Het deegstuk wordt even in maisgries gedrukt en daarna op de inschieter gelegd. Hierdoor schuift het deegstuk makkelijk van de inschieter op de bakplaat of ovensteen en zal daardoor niet of minder snel eraan vast plakken. Deze antiaanbak techniek wordt ook gebruikt als deeg gebakken wordt in bijvoorbeeld een römertopf en dutch oven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen