soft

soft wheat (Engels)
zachte tarwe (Nederlands)

Zachte tarwe is een type tarwe dat fysiek zachter is dan harde tarwe. De glutenvormende eiwitten in dit tarwe zijn van lage kwaliteit en wordt verwerkt tot patisseriebloem die juist zeer geschikt is voor de bereiding van koek en gebak en niet voor brood.

Gerelateerd: harde tarwe, tarwe, glutenvormende eiwitten (NL)

Met zachte tarwe wordt een tarwesoort aangeduid die beschikt over weinig glutenvormende eiwitten en waardoor deze van een matige kwaliteit is voor het bereiden van brood. Van deze zachte tarwe wordt patisseriebloem gemaakt waarmee crackers, koekjes, gebak en beschuit worden gemaakt waarbij veel en sterke gluten juist niet op prijs worden gesteld.

Vanwege het zeeklimaat zal tarwe in een dergelijk klimaat zachte tarwe opleveren. Naarmate het klimaat meer lijkt op een landklimaat, wordt de tarwe "harder" en beschikt dan over sterke en meer glutenvormende eiwitten. Overigens is het klimaat maar ook het tarweras van invloed op de harde- of zachte eigenschap van de tarwe.

De termen harde- en zachte tarwe zijn ontleed aan het hard of zacht zijn van de tarwekorrel, waarbij dit meer of minder moeite kostte bij het malen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen