spiral mixer (Engels)
spiraalkneder (Nederlands)

spiraalkneder (klein model voor thuisbakkers, Grilletta IM5s)
spiraalkneder (klein model voor thuisbakkers, Grilletta IM5s)

Een spiraalkneder is een kneder die deeg met een sneldraaiende spiraalarm in een langzaam ronddraaiende kuip kneedt.

Gerelateerd: spiraalkneder, artofex, dubbelkonuskneder, wendelkneder (NL)

Beroepsbakkers gebruiken voor het kneden van deeg, bij de bereiding van brood, vrijwel allemaal een spiraalkneder. Dit is een machine waarbij het deeg zich in een grote kuip (kom met rechte zijkanten) bevindt. In die kuip draait een van boven aangedreven spiraal rond die de bodem van de kuip nét niet raakt.

De spiraalarm kneedt het deeg alleen maar in zijn directe omgeving en dat is de reden dat de kuip langzaam wordt rondgedraaid waardoor steeds een ander deel van het deeg gekneed wordt.

Spiraalkneders hebben (minimaal) twee standen, een stand die gebruikt voor het mengen waarbij de kuip en spiraalarm langzaam ronddraait en een stand die gebruikt wordt zodra alle ingrediënten een homogene massa vormen waarbij de kuip en spiraalarm (een stuk) sneller draaien.

De kneder heeft vaak ook een tijdklok (timer) waarbij van te voren de kneedtijd ingesteld kan worden. Sommige spiraalkneders hebben geen twee standen schakelaar voor de kneedsnelheid maar een knop waarmee de snelheid traploos regelbaar is.

Omdat de krachten van de spiraalarm enorm groot zijn is de kuip beschermd met een traliewerk of deksel om te voorkomen dat lichaamsdelen bekneld raken. Zodra deze bescherming opgetild wordt zal de machine zichzelf uitschakelen en de machine is pas weer in werking te stellen als de bescherming de kuip geheel afsluit.

De spiraalkneders zijn in te delen in machines met een vaste kuip (waar met de hand het deeg gehaald moet worden) en met een verwijderbare / verrijdbare kuip.

Voor particulieren zijn ook kleine spiraalkneders beschikbaar, maar hebben als nadeel dat ze relatief, groot zijn (eigenlijk te groot voor op het aanrecht), zeer zwaar (25 kg of meer) en vrij kostbaar zijn (circa 500 euro en duurder). Het grote voordeel van een spiraalkneder is dat het start-en-kijk-er-niet-naar-om machines zijn. Je gooit de ingrediënten in de kuip, je zet de spiraalkneder aan en dan kan je met een gerust hart weglopen. Dit in tegenstelling tot een planetaire mixer waarbij je er constant bij moet blijven en feitelijk (naar onze mening) niet goed geschikt zijn voor het kneden van deeg. Met een planetaire mixer kan je wel een goed deeg kneden maar ze zijn daar niet voor ontworpen en worden daarmee zeer zwaar belast.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen