spray

spray bottle (Engels)
plantensproeier (Nederlands)

Een plantensproeier wordt door thuisbakkers gebruikt voor het benevelen van brood na het bakken, maar ook om de luchtvochtigheid in de rijskast of oven te verhogen.

Synoniem: plantenspuit (NL)
Gerelateerd: benevelen, wieks (NL)

Een plantensproeier is een haast onmisbaar gereedschap van de thuisbakker. Tijdens de rijsfases kan deze gebruikt worden om de rijskast (of zelfs het deeg) te benevelen om te zorgen dat de luchtvochtigheid hoog blijft waardoor de deeghuid niet uitdroogt, anders zou zich een korst kunnen vormen.

Wil je het deeg vormen op een natte ondergrond, dan komt de plantensproeier ook goed van pas. Daarnaast kan de oven met de plantensproeier benevelen wanneer je het deegstuk in de oven plaatst. Daarmee zorg je voor een hogere luchtvochtigheid waardoor de ovenrijs zo weinig mogelijk belemmerd wordt.

Ook na het bakken komt de plantensproeier van pas om het brood te benevelen. Wat zou een thuisbakker zijn zonder goede plantensproeier? Vandaar dat we verschillende plantensproeiers hebben getest. Die test liet zeer grote verschillen zien.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over plantenspuit.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen