tin

tin (Engels)
bakvorm (Nederlands)

Een bakvorm wordt gebruikt om deegwaar in te bakken.

Gerelateerd: houten bakraam, invetten, bakspray (NL)

Een bakvorm wordt gebruikt om deegwaar in te bakken. Een bakvorm kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zolang deze maar bestand is tegen de gebruikte baktemperaturen. De meest gangbare materialen zijn blauwstaal, alustaal, aluminium, glas, keramiek, silicone of steen (terracotta), maar er bestaan ook houten bakramen.

Voor het bakken van deegwaar kan gekozen worden voor het bakken met of zonder bakvorm. De bakvorm geeft niet alleen een vorm aan de bakwaar maar biedt ook ondersteuning waardoor het deegstuk minder uitzakt ten opzichte van een deegstuk dat op de plaat of vloer van de oven gebakken wordt.

Een bekende en veel gebruikte bakvorm is langwerpig en rechthoekig, als een (open) balk. Zo'n bakvorm wordt gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld cake of brood. Wanneer de bakvorm speciaal gemaakt is voor het bakken van brood, wordt zo'n rechthoekige bakvorm een bus genoemd. Het brood wat erin gebakken wordt noemt men busbrood.

Bij het bakken van brood of andere deegwaar moet de bakvorm altijd ingevet of ingesmeerd worden met olie of voorzien van een dun laagje bakspray. Sommige bakvormen zijn voorzien van een antikleeflaag, maar desondanks adviseren wij om ook deze vormen heel licht, in te vetten.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over bakvormen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen