willow

willow basket (Engels)
rijsmandje (Nederlands)

Een rijsmandje is een mandje (zonder hengsel) waarin deeg gelegd kan worden tijdens de narijs.

Gerelateerd: lame, insnijden (NL)

Een rijsmandje is een mandje dat veel gebruikt wordt bij de bereiding van ambachtelijke broden. Daarbij wordt het deeg tijdens de narijs in een rijsmandje gelegd. Een rijsmandje wordt alleen gebruikt voor deegstukken die zonder bakvorm gebakken worden zoals op een bakplaat, ovensteen, Römertopf of in een dutch oven.

Een rijsmandje is veelal uit riet gemaakt, maar soms uit houtpulp of van kunststof. Hoewel niet strikt noodzakelijk maar sommige bakkers vinden het prettig om het rijsmandje, van binnen, te voorzien van een (verwijderbare) doek.

Rijsmandjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals rond, ovaal en langwerpig en in verschillende maten.

Voordat het deeg in een rijsmandje gelegd wordt moet dit voorzien worden van een laagje strooibloem om kleven van het deeg te voorkomen. Het helpt daarbij het rijsmandje eerst te benevelen met water waardoor de strooibloem beter blijft plakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen