blé

blé (Frans)
tarwe (Nederlands)

Tarwe is een graansoort en is samen met rijst en mais de meest geteelde graansoorten op de wereld.

Gerelateerd: graan, basisvoedsel (NL)

Tarwe is een sterk gecultiveerde plant uit de grassenfamilie en wordt gerekend tot het graan.

Door tarwe te malen ontstaat volkorentarwemeel en door dit te zeven ontstaat tarwebloem of kortweg bloem. Van volkorentarwemeel wordt volkorentarwebrood gemaakt, van tarwemeel, dat licht gezeefd volkorentarwemeel is, kan je bruin tarwebrood maken en van tarwebloem wordt wit tarwebrood gemaakt en wordt ook gebruikt bij de bereiding van patisserieproducten.

tarwekorrels
tarwekorrels

Tarwe kan gezaaid geworden in het najaar en wordt dan wintertarwe genoemd. Wanneer het in het voorjaar wordt gezaaid wordt het zomertarwe genoemd.

Tarwe is ontstaan na kruising van diverse grassoorten. Men neemt aan dat de voorouders onder meer eenkoorn en emmertarwe zijn geweest.

Van tarwe bestaan duizenden rassen en hebben eigenschappen die in een bepaald klimaat en op een bepaalde grond goed gedijen. De rassen verschillen ook bijvoorbeeld in de mate van legering, schottigheid, opbrengst per hectare en ziekteresistentie.

  1. Cultiveren is een techniek waarbij van de best presterende planten het zaad wordt gewonnen en het volgende jaar uitgezaaid wordt en van die planten bekeken wordt welke nakomelingen goede of zelfs betere eigenschappen bezitten waarna dat zaad verzameld wordt en verder mee geteeld wordt. Door keer op keer deze selectie uit te voeren ontstaat een nieuw ras met bepaalde gewenste eigenschappen. Van tarwe zijn op deze wijze duizenden rassen ontstaan en worden er daarvan nog enkele honderden gebruikt. De keuze voor een bepaald ras is primair afhankelijk van het moment van zaaien (vlak voor de winter of in de lente) en de samenstelling van grond waarop de tarwe verbouwd wordt, de mate van legering, schottigheid en ziekteresistentie.
  2. Meer dan 10.000 rassen: bron, meer dan 25.000 rassen bron

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen