seigle

seigle (Frans)
rogge (Nederlands)

Rogge is een graan dat veel gebruikt voor het bereiden van brood.

Gerelateerd: graan (NL)

Rogge is een graansoort die vooral in een wat koudere klimaat zoals in de Lage Landen, goed groeit (en tarwe is in die gebieden voor de bereiding van brood van mindere kwaliteit en wordt daarom minder geteeld). Vandaar dat in de gebieden waar rogge goed gedijt vaak deegwaar wordt gemaakt dat gebaseerd is op rogge. Zo werd vroeger in de Lage Landen vrijwel uitsluitend brood gemaakt met roggemeel. Tegenwoordig wordt tarwe geïmporteerd en worden de meeste broden gemaakt op basis van tarwemeel.

In Duitsland en Scandinavische landen is brood op basis van rogge of een combinatie van tarwe en roggemeel nog steeds erg populair.

Een speciale variant is het zogenaamde fries roggebrood dat gemaakt wordt met hoofdzakelijk gebroken roggekorrels in plaats van roggemeel.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen