Bakkersglossarium
In ons bakkersglossarium, een verklarende woordenlijst, tref je termen en afkortingen aan uit de bakkerswereld. Door op de term te klikken krijg je meer informatie zoals een korte uitleg, mogelijke synoniemen, vertalingen naar andere talen en indien beschikbaar, verwijzingen naar een achtergrondartikel van deze term of gerelateerde artikelen.
Mocht je een term of afkorting missen of een verbetervoorstel hebben, stuur ons die dan via het reactieformulier onderaan deze pagina.
- A2-melk
- acerola kersconcentraat
- acerolapoeder
- acetaatfolie
- acrylamide
- additief
- additieven
- afliggende oven
- aflopende oven
- agopyrum esculentum
- alcohol
- aleuron
- alkali
- alkalisch
- Allinson brood
- aluminiumfolie
- alustaal
- alveoli
- alveolus
- amarant
- amaranth
- ambachtelijk brood
- Amerikaans patentbloem
- aminozuur
- ammoniak
- ammonium
- ammoniumbicarbonaat
- ammoniumcarbonaat
- ammoniumhydrogencarbonaat
- ammoniumwaterstofcarbonaat
- amylase
- Ankarsrum Assistent
- Artofex
- ascorbinezuur
- asgehalte
- asparaginase
- asrest
- autolyse
- avena sativa
- azijn
- azijnzuur
- azijnzuurbacterie
- baguette
- bakaard
- bakammoniak
- bakammonium
- bakblik
- bakfolie
- bakken
- bakkers ammonia
- bakkers in bedrijf
- bakkersformule
- bakkersgist
- bakkerspercentages
- bakkerszout
- bakpapier
- bakplaat
- bakpoeder
- bakraam
- baksoda
- bakspray
- baktarwe
- bakvel
- bakverlies
- bakvorm
- bakzout
- ballonbrood
- banneton
- base
- basisch
- basisvoedsel
- bastaardsuiker
- basterdsuiker
- batard
- baton
- BBA
- BBM
- beltmolen
- benevelen
- bergmolen
- beschadigd zetmeel
- beslag
- besproeien
- bètacaroteen
- bevochtigen
- bicarbonaat
- biga
- bijwassen
- billen
- biologisch bakpoeder
- bise
- bladerdeeg
- blauwstaal
- bloem
- bloemmolen
- bloemsuiker
- boekweit
- boekweitmeel
- bonenmeel
- boter
- boterolie
- boule
- braadpan
- brioche
- brood
- broodbakautomaat
- broodbakmachine
- broodbesluit
- broodgewicht
- broodgraan
- broodkoppel
- broodkruiden
- broodmes
- broodmix
- broodsnijmachine
- broodverbeteraar
- broodzout
- brotgewürz
- bruinbrood
- buil
- builen
- bulkrijs
- bus
- busbrood
- buskoppel
- cacao
- cacaopoeder
- cakemeel
- caroteen
- carum carvi
- cassonade
- caustic soda
- caustische soda
- chemisch rijsmiddel
- chenopodium quinoa
- chiazaad
- chorleywood bread process
- ciabatta
- citroenzuur
- citroenzuur anhydraat
- citroenzuurkristallen
- citroenzuurpoeder
- clean label
- coagulatie
- coaguleren
- coeliakie
- colloïdale suspensie
- couche
- cream of tartar
- crème de tartre
- deckoven
- decoratiesneeuw
- decoreren
- deeg
- deeg uitrollen
- deegdoek
- deegkleed
- deegkleedje
- deegkrabber
- deegmes
- deegrol
- deegroller
- deegrust
- deegschraper
- deegsnijder
- deegsoorten
- deegsteker
- deegstuk
- deegtemperatuur
- deegwaar
- desem
- desembrood
- desempoeder
- dextrine
- dextrose
- diastatisch moutmeel
- difosfaten
- digitale keukenweegschaal
- digitale weegschaal
- dikaliumcarbonaat
- Diosna
- direct deeg
- directe methode
- doorslaan
- doorslag
- dorsen
- dorsvlegel
- droge gist
- droge stof
- druivensuiker
- dubbelkoolzure natron
- dubbelkoolzure soda
- durra
- durumtarwe
- dutch oven
- dutched cacao
- E-nummer
- E100
- E160a
- E260
- E300
- E322
- E330
- E334
- E336
- E500i
- E500ii
- E503i
- E503ii
- eenkoorn
- eerste rijs
- eesten
- eetlepel
- ei
- eiwit
- emmer
- emmertarwe
- emulgator
- emulsie
- endosperm
- endotherm
- enzym
- enzymatische omzetting
- enzymen
- enzymmix
- ergotisme
- etageoven
- ethanol
- exotherm
- fagopyrum esculentum
- fermentatie
- fractie
- fracties
- fries roggebrood
- fructose
- FT gist
- gashoudend vermogen
- GDT
- gebleekte bloem
- gebroken lijnzaad
- gebuild meel
- gejodeerd zout
- geklaarde boter
- gelatinisatie
- geplette haver
- geraffineerd
- gerst
- getoerd deeg
- gewenste deegtemperatuur
- ghee
- gierst
- gierstmelde
- gist
- gist hydrateren
- gistbrood
- gliadine
- glucose
- gluten
- glutenine
- glutenintolerantie
- glutenpoeder
- glutenvormende eiwitten
- glutenvrij
- glutenvrij brood
- gort
- graan
- graanmolen
- graanzolder
- gries
- griesmeel
- griessuiker
- griessuiker S1
- griessuiker S2
- grondzeiler
- grootbrood
- handgraanmolen
- harde tarwe
- harde tarwebloem
- haver
- havermout
- hertshoorn
- hertshoornzout
- heteluchtoven
- heterofermentatieve bacterie
- homofermentatieve bacterie
- honing
- hoofddeeg
- hoogmaalderij
- hoogte boven zeeniveau
- houten bakraam
- huishoudfolie
- hulpstof
- hydratatie
- hygroscopisch
- inbranden
- indirect deeg
- indirecte methode
- inknippen
- inlandse tarwe
- inovenen
- inschietapparaat
- inschieten
- inschieter
- inschietoven
- insnijden
- instant gist
- invertsuiker
- invetten
- jagertje
- JML Easy broodbakmachine
- jodiumhoudend zout
- kaar
- kaf
- kafferkoren
- kafir
- kaiserbroodsteker
- kaliumbicarbonaat
- kaliumbitartaat
- kaliumbromaat
- kaliumcarbonaat
- kaliumwaterstofcarbonaat
- kaliumwaterstoftartraat
- kamut
- kapzolder
- karamellisatie
- karnemelk
- karwijzaad
- kerntemperatuurmeter
- keukenfolie
- keukenmachine
- keukenrobot
- keukenzout
- khorasantarwe
- kiem
- kiemolie
- kiemwit
- kleefstof
- kleinbrood
- kneden
- kneedmachine
- kneedtolerantie
- knipbrood
- koek ammonium
- koken
- kokosolie
- kokosvet
- kooldioxide
- koolhydraat
- koolzuur
- koolzuurgas
- koolzuurpoeder
- koppel
- korenmolen
- korst
- korstdeeg
- koude start
- kristallijn
- kristallijne stof
- kropgat
- kruim
- kuip
- kuiprijs
- kummel
- kurkuma
- kweern
- L-cystëine
- lactose
- lame
- lecithine
- legeren
- legering
- legert
- lemairemeel
- levain
- ligger
- light zout
- lijnzaad
- lijnzaadolie
- lo-salt
- loper
- lossen
- lossingsolie
- luchtdruk
- luiwerk
- luizolder
- lupinemeel
- maagzout
- maalstoel
- maalzolder
- maanzaad
- maatbeker
- maatglas
- maatkan
- magere melkpoeder
- Maillardreactie
- mais
- maisgries
- maismeel
- maiszetmeel
- maizena
- malen
- malpighia emarginata
- maltase
- maltose
- Manitoba
- Manitoba bloem
- Manitoba meel
- mantou
- margarine
- matse
- meel
- meelfabriek
- meellichaam
- meelmix
- meelmolen
- meelmot
- meelsuiker
- meelverbeteraar
- melangeren
- melasse
- melk
- melkbrood
- melkpoeder
- melkzuur
- melkzuurbacterie
- mg
- milligram
- mise en place
- moederdeeg
- moederdesem
- moederkoorn
- moederkorn
- molasse
- molen
- molensteen
- molenwinkel
- mortier
- mouten
- moutmeel
- moutpoeder
- mycotoxine
- mycotoxinegehalte
- mylar
- mylar zak
- naad
- narijs
- natriumarm zout
- natriumbicarbonaat
- natriumcarbonaat
- natriumchloride
- natriumhydrogencarbonaat
- natriumhydroxide
- natriumwaterstofcarbonaat
- natron
- natronloog
- natuurdesem
- natuurlijke gisten
- natuurlijke vergisting
- negatief wegen
- olie
- ongebleekte bloem
- ongekneed brood
- ontgassen
- ontvouwen
- opbollen
- opmaken
- oudbakken
- oudbakken brood
- oudbrood
- ouwel
- oven
- ovenrijs
- ovensteen
- ovenwagen
- overkneden
- panicum miliaceum
- papje maken van gist
- parelas
- pâte fermentée
- patentbloem
- patentschaar
- patisseriebloem
- patisserieproducten
- pelmolen
- Peter Reinhart
- pH-waarde
- PID regelaar
- plaatbrood
- planetaire kneder
- planetaire mixer
- plansichter
- plansifter
- plantaardige olie
- plantensproeier
- plantenspuit
- planzifter
- plasticfolie
- platbrood
- pluimgierst
- poedersuiker
- pompoenpitten
- poolish
- potas
- ppb
- ppm
- pre-ferment
- precisieweegschaal
- premix
- pretzel
- proceshulpstof
- protease
- pseudograan
- psyllium
- psylliumpoeder
- psylliumvezel
- quinoa
- raapzaadolie
- raffineren
- ranzig
- Raymond Calvel
- recept
- reductiemiddel
- remrijs
- remrijskast
- resolutie
- respiratie
- retrogradatie
- reukzout
- rietsuiker
- rijsdoek
- rijskast
- rijskleed
- rijskleedje
- rijsmandje
- rijsmiddel
- rijsmuts
- rijst
- rijstebloem
- rijstmeel
- rijzen
- rogge
- roggebloem
- roggemeel
- Römertopf
- rommelkruid
- rookpunt
- roomboter
- roosteren
- rosmolen
- rotatieoven
- rustibrun
- saccharomyces cerevisiae
- sacharose
- samengeperste gist
- samengesteld meel
- scherpsel
- schiften
- schiftsuiker
- schot
- schottig graan
- schraal deeg
- schuddebak
- SD gist
- semolina
- sesamzaad
- SNBT
- snelkneder
- soda
- sodabrood
- sorghum
- spelt
- speltbloem
- speltmeel
- spiraalkneder
- sponge
- standerdmolen
- starter
- steekthermometer
- steengemalen
- steenzolder
- stellingmolen
- stokbrood
- stoofpan
- straf gluten
- strijksel
- strooibloem
- stuifbloem
- sucrose
- suiker
- suikers
- suikersneeuw
- suspensie
- synthetisch rijsmiddel
- T110
- T150
- T45
- T55
- T65
- T70
- T80
- tafelsuiker
- tang zhong
- tangzhong
- tarwe
- tarwebloem
- tarwekorrel
- tarwemeel
- teff
- temperatuurbeperker
- thang zhong
- theelepel
- tijgerbrood
- toerdeeg
- trapeziumvorm
- tredmolen
- triticale
- triticum aestivum
- tritordeum
- tunneloven
- tweede rijs
- type 1050
- type 1150
- type 1370
- type 1600
- type 1740
- type 1800
- type 405
- type 550
- type 630
- type 812
- type 815
- type 997
- typeaanduiding
- u&v
- uitmaling
- uitmalingsgraad
- vacumeermachine
- vacumeren
- vacuüm apparaat
- veelgebruikte gewichtsaanduidingen
- veelgebruikte inhoudsmaten
- veelgebruikte volumeaanduidingen
- vegetarische kaas
- vergisten
- vergisting
- verrijkt deeg
- verse gist
- vershoudfolie
- verversen
- vet
- vijzel
- vitamine c
- vlakmaalderij
- vliesje trekken
- vloeibare gist
- vloeibloem
- vloeiende bloem
- vloerbrood
- vloerbroodcassette
- vloerbroodkoppel
- vloercassette
- vlokker
- vlozaad
- vlugzout
- voeden
- volkoren
- volkorenbloem
- volkorenbrood
- volkorenmeel
- volkorenroggemeel
- volkorentarwebrood
- volkorentarwemeel
- voor de prins draaien
- voordeeg
- vormen
- vruchtensuiker
- waldkornbrood
- wals
- warenwetbesluit meel en brood
- waterbrood
- weegschaal
- wendelkneder
- wentelteefjes
- wieks
- wijnsteen
- wijnsteenbakpoeder
- wijnsteenzuur
- wikke
- wilde gisten
- wipmolen
- witte rijst
- zachte tarwe
- Zeeuwse bloem
- zelfrijzend bakbloem
- zelfrijzend bakmeel
- zelfrijzend bloem
- zemel
- zemelen
- zetmeel
- zetsel
- zilvervliesrijst
- zonnebloempitten
- zonnebloemzaden
- zout
- zuiveringszout
- zuur
- zuur ingrediënt
- zuurdeeg
- zuurdeegpoeder
- zuurdesem
- zuurdesembrood
- zuurdesemcultuur
- zuurdesempoeder
- zuurdesemstarter
- zuurtegraad
- zuurteregelaar
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie