Ankarsrum Assistent

bij de Ankarsrum Assistent staat de deeghaak stil en draait het deeg en de kom rond
bij de Ankarsrum Assistent staat de deeghaak stil en draait het deeg en de kom rond

De Ankarsrum Assistent is als keukenmachine een zeer opvallende en afwijkende verschijning, niet de deeghaak maar de deegkom samen met het deeg draait in het rond en de deeghaak staat stil, heel apart.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: kneedmachine, keukenmachine, kneden (NL)

De Ankarsrum Assistent is een keukenmachine die een lange geschiedenis kent. Het eerste model werd reeds in 1940 verkocht. Hij wordt geproduceerd in Zweden. Deze keukenmachine valt op doordat niet de kneedarm ronddraait om het deeg te kneden, maar juist stil staat en de deegkom rondgedraaid wordt. Deze machine wordt aangedreven door een zeer krachtige motor. De deegkom is zeer eenvoudig los te maken waardoor je hem makkelijk onder de kraan kan schoonmaken of ergens kan neerzetten (om bijvoorbeeld het deeg in te laten rijzen).

Afhankelijk van de hydratatie van het deeg wordt een deegroller of een deeghaak gebruikt voor het kneden. Een silicone deegschraper maakt het deeg steeds los van de kom.

De Ankarsrum is een enorm krachtige machine. Deze machine gebruiken als kneedmachine is wel even wennen. Onze ervaring is dat je eerst met een heel nat deeg moet beginnen en langzaam het meel of bloem moet toevoegen. Het is dus geen "gooi alles er maar in en loop weg" machine. Lees jezelf dus eerst goed in voordat je deze machine koopt (dat geldt trouwens voor alle andere kneders, die allemaal hun voor- en nadelen hebben).

Wanneer je de Ankarsrum op zijn linkerkant legt kan je bovenop hulpstukken aansluiten zoals een graanmolen, gehaktmolen en dergelijke.

Voorop zitten twee draaiknoppen. Met de ene kan je traploos de rotatiesnelheid van de deegkom instellen. De andere knop is een instelbare timer die na een x aantal minuten afloopt, waarna de machine vanzelf stopt.

Ankarsrum Assistent met deegroller
Ankarsrum Assistent met deegroller

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over ervaringen met kneedmachines.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen