..Wat is E-nummer? (verklaring uit het bakkersglossarium)
E-nummer

E-nummer

Een E-nummer is een nummer dat de Europese Unie geeft aan een toegestaan voedingsadditief.

Betekenis

In de EU mogen aan voedsel alleen maar goedgekeurde stoffen toegevoegd worden, zogenaamde voedingsadditieven. Iedere toegelaten stof krijgt een E-nummer, bijvoorbeeld E100, een gele kleurstof ook bekend als kurkuma, of E300 het zogenaamde ascorbinezuur ook bekend als vitamine C dat onder andere gebruikt om de gluten in een brooddeeg te versterken (waardoor het brood meer volume krijgt).

Van ieder E-nummer is vastgelegd in welke concentratie dit in een bepaald voedsel (en in combinatie met andere E-nummers) gebruikt mag worden. Soms wordt, door voortschrijdend inzicht, een reeds toegelaten additief met een E-nummer van de lijst van toegestane additieven verwijderd. De stof blijft wel het E-nummer houden maar krijgt een vermelding dat deze niet meer in voedsel gebruikt mag worden.

De toelating van additieven gebeurt in de EU na consultering van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA, de European Food Safety Authority). het toelatingsbeleid van voedingsadditieven in de EU staat bekend als de strengste op de wereld.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen