SD gist
SD gist is een gistsoort die speciaal gemaakt wordt voor bij gebruik van zeer zoete degen.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: gist, FT gist (NL)
Normaal bakkersgist, dus ook de verschijningsvormen daarvan zoals instant- en droge gist, functioneren niet goed in een deeg met suiker. Door de hoge osmotische druk die ontstaat door de suiker leggen veel gistcellen het loodje. SD gist, waarbij de eerste twee letters staan voor Sweet Dough, is een geselecteerde bakkersgist-stam die ook in zoete degen goed blijft functioneren en blijft overleven.
SD gist is dus te prefereren in zeer zoete degen. Wanneer je normaal gist in een zoet deeg gebruikt zal je meer gist moeten toevoegen om het aantal gistcellen dat in het deeg overlijdt te compenseren.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie