a2-melk

A2-melk

A2-melk is melk van geselecteerde koeien waarbij de melk, althans dat is de nog niet wetenschappelijk onderbouwde claim, beter verdraagt kan worden door mensen die last hebben van een koemelkallergie.

Betekenis

Melk bevat verschillende soorten eiwitten en een bepaald eiwit wordt door een klein deel van de mensen niet verdragen en krijgen lichamelijke klachten bij het drinken van normale melk. Een deel van de veestapel, blijkt A2 melk te geven en dat komt door de iets andere DNA structuur van die koeien.

Beweert wordt dat juist de oer-koeien deze goede genen bevatten, maar die claim lijkt niet juist te zijn volgens Kasper Hettinga die verbonden is aan de Wageningen UR. De claim van de boeren die deze A2 melk verkopen is dat dit type melk beter verdraagt wordt door mensen die van normale melk een allergische reactie krijgen. De onderzoeken naar deze A2 melk zijn nog in een heel pril stadium en lijken elkaar tegen te spreken. A2-melk is wel een hype, maar of het echt ons wat gaat brengen, dat zal de tijd moeten leren.

We schrijven A2 als kenmerk maar feitelijk moeten we A2/A2 schrijven. Er zijn koeien met A1/A1, A1/A2, A2/A1 en A2/A2 genen en alleen die laatste geeft melk die A2-melk wordt genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >A2-melk

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik