a2-melk

A2-melk

A2-melk is melk van geselecteerde koeien waarbij de melk, althans dat is de nog niet wetenschappelijk onderbouwde claim, beter verdragen kan worden door mensen die last hebben van een koemelkallergie.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Melk bevat verschillende soorten eiwitten en een bepaald eiwit wordt door een klein deel van de mensen niet verdragen en krijgen lichamelijke klachten bij het drinken van normale melk. Een deel van de veestapel, blijkt A2 melk te geven en dat komt door de iets andere DNA structuur van die koeien.

Beweerd wordt dat juist de oer-koeien deze goede genen bevatten, maar die claim lijkt niet juist te zijn volgens Kasper Hettinga die verbonden is aan de Wageningen UR. De claim van de boeren die deze A2 melk verkopen is dat dit type melk beter verdragen wordt door mensen die van normale melk een allergische reactie krijgen. De onderzoeken naar deze A2 melk zijn nog in een heel pril stadium en lijken elkaar tegen te spreken. A2-melk is wel een hype, maar of het echt ons wat gaat brengen, dat zal de tijd moeten leren.

We schrijven A2 als kenmerk maar feitelijk moeten we A2/A2 schrijven. Er zijn koeien met A1/A1, A1/A2, A2/A1 en A2/A2 genen en alleen die laatste geeft melk die A2-melk wordt genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen