.Wat is acerolapoeder? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Acerolapoeder

acerolapoeder wordt gemaakt van de acerola kers
acerolapoeder wordt gemaakt van de acerola kers

Acerolapoeder is een natuurlijke vervanger voor het synthetische ascorbinezuur (vitamine C) en wordt gebruikt om de gluten in een deeg te versterken waardoor het brood luchtiger kan worden.

Synoniem: acerola kersconcentraat
Gerelateerd: ascorbinezuur

Betekenis

De acerola kers bevat veel vitamine C, of ascorbinezuur zoals chemici deze stof noemen. Met een bepaald proces wordt het ascorbinezuur uit de acerola kers gewonnen. Dit "natuurlijke" ascorbinezuur is gelijk aan het synthetische ascorbinezuur en heeft dus ook dezelfde werking voor het broodbereidingsproces. Afhankelijk van de leverancier zitten naast dit ascorbinezuur nog resten van de acerola kers waardoor het geen wit poeder maar lichtbruin van kleur is.

Acerola kers of ascorbinezuur wordt bij broodbereiding gebruikt om de gluten in het deeg te versterken waardoor het gashoudend vermogen toeneemt en het brood meer volume krijgt.

Als ascorbinezuur bij de bereiding van voedsel wordt gebruikt, is het verplicht deze stof op te nemen in de ingrediëntendeclaratie, inclusief het E-nummer E-300. Het blijkt dat sommige consumenten hierdoor afgeschrikt worden om het product te kopen. Daarom gebruiken producenten soms dit acerolapoeder omdat dit van natuurlijke afkomst is waardoor het E-nummer of de werkzame stof niet vermeld hoeft te worden. Door acerolapoeder te gebruiken hoeft men dus niet ascorbinezuur en E300 te vermelden en zo ontstaat een zogenaamd "clean label" product (een product zonder gebruik van E-nummers).

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over acerola kersconcentraat als broodverbeteraar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen