additief

additief

Een additief is een stof in een recept dat vaak niet strikt noodzakelijk is maar het eindproduct verbetert.

Duits: additiv
Frans: additif
Engels: additive

Gerelateerd: proceshulpstof, broodverbeteraar (NL)

Een additief is een stof die het eindproduct, naar de mening van de maker, verbetert maar als de stof weggelaten wordt zal het basiskarakter van het eindproduct niet heel wezenlijk veranderen (uitzondering daargelaten, zoals een rijsmiddel). Denk bijvoorbeeld aan een kleurstof, smaakversterker, conserveermiddel en een rijsmiddel.

Stel dat je een rozijnenbrood maakt, beroepsbakkers voegen vaak kurkuma (E100) toe als gele kleurstof om de indruk van veel toegevoegde eieren te suggereren. Maar zonder deze kleurstof kan je dus evengoed een rozijnenbrood maken. In dit geval is kurkuma, een geel kruid wat je mogelijk bij de kruiden hebt staan, een additief.

In Europa mogen alleen door de Europese unie goedgekeurde additieven aan voedsel toegevoegd worden. Ook is vastgelegd wat de maximale concentratie van dit additief mag zijn. Deze toegelaten additieven staan in een lijst waarbij ieder additief voorzien is van een zogenaamd E-nummer. Voorbeelden hiervan zijn: E300 (vitamine C: meelverbeteraar), E500ii (baksoda: rijsmiddel), E322 (lecithine: emulgator), E100 (kurkuma: kleurstof), E330 (citroenzuur: zuurteregelaar).

Een proceshulpstof verschilt subtiel van een additief. Zo mag een proceshulpstof niet of in geringe mate, in het eindproduct terug te vinden zijn en wordt in principe niet gebruikt om het eindproduct te verbeteren maar om het bereidingsproces mogelijk te maken of dit te verbeteren.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen