alcohol

Alcohol

Alcohol is een bijproduct dat ontstaat door de werking van gist tijdens de broodbereiding.

Betekenis

Bij de broodbereiding wordt gist of zuurdesem (dat ook gist bevat) gebruikt voor het rijzen van het deeg. Tijdens het "gisten" (fermenteren) zetten de gistcellen suikers in het deeg om in kooldioxide-gas (waardoor het deeg rijst) en alcohol, om meer specifiek te zijn, ethanol de drinkbare variant die we in de volksmond alcohol noemen. Dit ethanol verdampt tijdens het bakken van brood.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >alcohol

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik