
Allinson brood
Allinson brood is een brood gemaakt van volkorentarwemeel met een flink hogere hydratatie dan gebruikelijk.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: bijwassen (NL)
Allinson brood is bedacht door Dr. Thomas Allinson (1858-1918), een voorstander van het gebruik van volkorenmeel bij het maken van brood (in een tijd dat veel witbrood werd gegeten). Het volkorenbrood dat hij bedacht bevat veel meer water dan gebruikelijk. Bij een normaal volkorenbrood wordt circa 60-65% water gebruikt. Bij een Allinson brood wordt tussen de 75 en 90% water gebruikt. Door deze hoge hydratatie blijft het brood wat compacter, zijn de alveoli wat grover, voelt het brood natter aan en is het smaakvoller dan normaal volkorenbrood. Bij het maken van het deeg wordt eerst een deeg gemaakt met een normale hydratatie en pas op het eind wordt de resterende hoeveelheid vocht toegevoegd, het zogenaamde bijwassen.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
aanpassing/controle: 20220215
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie