alustaal
Alustaal is een veelgebruikt materiaal waarvan bakvormen en bakplaten worden gemaakt.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: bakplaat, bakvorm (NL)
Alustaal wordt, naast blauwstaal, veel gebruikt bij de productie van bakvormen en bakplaten.
Alustaal heeft ten opzichte van blauwstaal, het voordeel dat het niet roest. Het heeft daarentegen een nadeel en dat is dat het de warmte reflecteert. Hierdoor wordt het deegstuk in een bakvorm minder snel warm en zal de baktijd verlengd moeten worden ten opzichte van blauwstaal. De zijkanten van een busbrood blijven iets zachter terwijl de bovenzijde een normale korst heeft (en dat kan wenselijk zijn).
Alustaal moet niet ingebakken worden, maar wel voor ieder gebruik voorzien worden van een dun laagje plantaardige olie en liever nog bakspray.
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over bakvormen van alustaal.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie