alveoli

Alveoli

Alveoli, een ander woord voor holte of put, en in het kader van dit bakkersglossarium worden daarmee de cellen (de gaatjes) in de kruim van het brood bedoeld.

Duits: alveolen
Frans: alveoli
Engels: alveoli, alveole

Synoniem: broodkruimcellen, alveolen
Gerelateerd: kruim

Betekenis

Met alveoli wordt verwezen naar "de belletjes in de kruim". Bij gistbrood is het wenselijk dat de alveoli zo uniform mogelijk zijn, bij ambachtelijke broden zijn vaak grote en onregelmatige alveoli juist gewenst. De bakker heeft twee woorden die gebruikt kunnen worden om te refereren aan de "belletjes in het brood": de (broodkruim)cellen of alveoli.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >alveoli

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik