azijn

Azijn

Azijn is een zure vloeistof.

Betekenis

Azijn is een zure vloeistof waarbij azijnzuur opgelost is in water (met eventuele geur- en smaakstoffen). Azijnzuur wordt gemaakt door azijnzuurbacteriën.

Azijn wordt wel eens gebruikt voor het ontkalken van bijvoorbeeld koffiemachines of waterkokers maar deze laat een sterke geur achter. Het gebruik van citroenzuur dat verkrijgbaar is als kristallijne stof die makkelijk oplost in water heeft dit nadeel niet en onze favoriete stof is bij het ontkalken.

Sommige gebruiken azijn bij de bereiding van brood. Azijnzuur heeft een versterkend effect op de gluten waardoor het brood meer volume kan krijgen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >azijn

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik