Bètacaroteen

worteltjes zijn een belangrijke bron van bètacaroteen
worteltjes zijn een belangrijke bron van bètacaroteen

Bètacaroteen is een oranje kleurstof van plantaardige afkomst.

E-nummer: E160a
Gerelateerd: caroteen

Betekenis

Bètacaroteen is een kleurstof én een uitgangsstof van vitamine A. Deze stof wordt in planten gemaakt. De bekendste verschijningsvorm is te zien bij peentjes/worteltjes die hun oranje kleur danken aan bètacaroteen. Maar ook in ander plantaardig voedsel komt bètacaroteen voor, zoals in tarwe.

Zo heeft bloem een licht gele kleur die afkomstig van bètacaroteen. Bij intensief kneden of bij gebruik van een oxidator zoals ascorbinezuur gaat deze stof verloren. Vandaar dat deeg van bloem tijdens het kneden langzaam van kleur veranderd van licht geel naar wit. Heel rustig kneden of beter nog, gebruik maken van een voordeeg zoals autolyse zorgt dat het deeg minder intensief gekneed hoeft te worden waardoor zoveel mogelijk bètacaroteen behouden blijft. Volgens Raymond Calvel heeft het brood meer smaak indien de bètacaroteen zoveel mogelijk behouden blijft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >bètacaroteen

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik