bakkerszout

bakkerszout

Bakkerszout is keukenzout waaraan jodium is toegevoegd en door beroepsbakkers wordt gebruikt bij de bereiding van brood en ander deegwaar.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Formule: NaCl
Gerelateerd: broodzout (NL)

Bakkerszout is keukenzout (natriumchloride) waaraan 50-65 mg jodium per kilogram zout is toegevoegd. In 2009 heeft de overheid samen met de bakkerijsector in een convenant vastgelegd dat bakkers dit jodiumhoudend zout gebruiken bij de bereiding van brood en andere deegproducten.

Dit convenant is de vervanger van een wettelijke verplichting die tot 2009 gold voor beroepsbakkers om broodzout te gebruiken. In broodzout zat ook jodium maar in een hogere concentratie.

Gejodeerd zout wordt gebruikt (en gestimuleerd door de overheid) om een tekort aan jodium bij mensen te voorkomen. Dit tekort leidt tot het trager werken en opzwellen van de schildklier (struma of krop) en kan leiden tot bijvoorbeeld verminderde groei en leervermogen bij kinderen. Sommige biologische bakkers gebruiken dit type zout uit principiële reden niet. Meer informatie in het artikel over het advies om bakkerszout te gebruiken als thuisbakker.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen