bakkerszout

Bakkerszout

Bakkerszout is keukenzout waaraan jodium is toegevoegd en door beroepsbakkers wordt gebruikt bij de bereiding van brood.

Formule: NaCl
Gerelateerd: broodzout

Betekenis

Bakkerszout is keukenzout (natriumchloride) waaraan 50-65 mg jodium per kilogram zout is toegevoegd. In 2009 heeft de bakkerijsector in een convenant vastgelegd dat bakkers dit jodiumhoudend zout gebruiken bij de bereiding van brood.

Dit convenant is de vervanger van een wettelijke verplichting die tot 2009 gold voor beroepsbakkers om broodzout te gebruiken. In broodzout zat ook jodium maar in een hogere concentratie.

Gejodeerd zout wordt gebruikt (en gestimuleerd door de overheid) om een tekort aan jodium te voorkomen. Dit tekort leidt tot het trager werken en opzwellen van de schildklier (struma of krop) en kan leiden tot bijvoorbeeld verminderde groei en leervermogen bij kinderen. Sommige biologische bakkers gebruiken dit type zout uit principiële reden niet.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >bakkerszout

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik