banneton

rijsma

Een banneton is een andere naam voor een rijsmandje.

Duits: gärkörbchen
Frans: banneton à pain
Engels: banneton

Synoniem: rijsmandje (NL)

Een banneton of rijsmandje kan gebruikt worden tijdens de narijs. Het rijsmandje wordt eerst voorzien van strooibloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Daarna wordt het deeg met de naad omhoog in het mandje gelegd en krijgt het zijn narijs. Na de narijs wordt het rijsmandje op een inschieter omgedraaid en wordt het deeg, zonder bakvorm, op de vloer, ovensteen of bakplaat gebakken.

Traditioneel is de banneton gemaakt van riet. De banneton kan voorzien zijn van een stoffen binnenhoes die met een elastiek net over de rand op zijn plaats gehouden wordt.

De bekendste vormen van een banneton zijn rond (boule), ovaal (batard) en langwerpig (baguette). Bannetons kunnen ook van andere materialen gemaakt worden zoals kunststof of geperst papier. Bannetons worden vooral gebruikt bij het bereiden van zuurdesembrood.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen