benevelen

Nadat brood gebakken is kan dit beneveld worden met water waardoor de korst een intensere kleur, glans en sterkere smaak krijgt.
Frans: n.b.*
Engels: spritz
Wanneer een brood net gebakken is en nog heet is, kan deze met water beneveld of bestreken worden. Thuisbakkers gebruiken daarvoor vaak een plantensproeier. Wanneer het brood licht besproeid wordt, het is meer benevelen, zal zich in de korst een proces voltrekken waardoor de korst een intensere kleur krijgt, gaat glanzen en meer geur- en smaakstoffen krijgt.
Deze verandering in de korst wordt veroorzaakt door de vorming van dextrine, een koolhydraat dat ook gebruikt wordt als lijm zoals op enveloppen. Dat dextrine een vorm van suiker is maar ook een kleverige stof kan je bemerken als je met je tong aan een sterk glanzend brood likt.
Dit korst verbeterend effect kan versterkt worden door het brood, direct na het benevelen, circa een halve minuut terug in de oven te plaatsen.
Voor een nóg sterker effect kan gekozen worden om het brood te bestrijken met wieks.
Deze aanpassing in de korst zal zorgen dat de korst wat knapperiger wordt maar ook dat er een craquelé effect (scheurtjes in de korst) ontstaat.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie