beslag

beslag

Beslag is een mengsel van vocht en bloem en/of meel (eventueel nog aangevuld met andere ingrediënten) waarbij het gewicht van het vocht hoger is dan dat van de bloem en/of meel.

Duits: backteig
Frans: la pâte
Engels: batter

Gerelateerd: deeg (NL)

Beslag is een mengsel waarbij meer vocht (doorgaans water of melk) dan bloem en/of meel wordt gebruikt. Naast deze twee basisingrediënten kan ook zout en een rijsmiddel worden toegevoegd. Vaak worden ook eieren, boter of olie toegevoegd.

Een beslag verschilt van een deeg door de hoeveelheid gebruikt vocht in relatie tot de bloem en/of het meel. De scheiding tussen een deeg en beslag is niet scherp maar wij stellen deze bij een hydratatie van 100%. Wordt meer bloem en/of meel gebruikt dan vocht (in gewicht) dan is sprake van een deeg. Is het gewicht van het water groter dan dat van de bloem en/of meel dan is sprake van een beslag.

Beslag wordt geroerd, deeg wordt gekneed. Deeg behoudt min of meer zijn vorm tijdens het bakken, beslag is zo vochtig (lage viscositeit) dat het meestal met een pollepel op een heet voorwerp wordt gegoten waarna het snel uitloopt tot een min of meer ronde dunne plak.

Pannenkoeken worden gemaakt van een beslag, brood wordt gemaakt van een deeg.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen