bijwassen

bijwassen

Bijwassen is het toevoegen van extra water aan een deeg in het laatste deel van de kneedfase.

Duits: n.b.*
Frans: bassinage
Engels: n.b.*

Gluten ontwikkelen in een zeer nat deeg is erg moeilijk. Daarom start een bakker meestal met een deeg met een normale hydratatie waardoor de gluten gemakkelijk te ontwikkelen zijn. Op het eind van de kneedfase, als de gluten goed ontwikkeld zijn, wordt beetje bij beetje water aan het deeg toegevoegd om de hoge hydratatie te bereiken. Het toevoegen van dit extra water wordt bijwassen genoemd. Een bekend voorbeeld van bijwassen is bij het maken van een Allinson brood.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


aanpassing/controle: 20220215

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen