blauwstaal

blauwstalen broodbakvorm ook wel bus genoemd
blauwstalen broodbakvorm ook wel bus genoemd

Bakvormen van bakkers zijn vaak gemaakt van blauwstaal, het is een duurzaam materiaal, het geleidt de warmte goed en de deegwaar blijft niet aan de bakvorm plakken.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Bakvormen bij de bakker zijn veelal gemaakt van blauwstaal. Dat is staal dat een speciale behandeling ondergaan heeft waardoor het een diepblauwe uitstraling krijgt en een dun beschermlaagje krijgt maar die is niet voldoende om het staal te beschermen tegen roest.

Blauwstalen bakvormen absorberen en geleiden de warmte zeer goed waardoor de baktijd korter is dan bij alustaal bakvormen. Blauwstaal moet voor het eerste gebruik goed schoongemaakt worden en worden ingebrand. Wil je dit goed doen dat is dat een langdurig proces, maar daarna heb je er jaren plezier van.

Voor gebruik moet het blauwstaal altijd ingevet worden of ingesmeerd worden met plantaardige olie of bakspray. Deze laag hoeft maar zeer dun aangebracht te worden en dan glijden de gebakken deegwaar al uit de bakvorm als je er al naar kijkt. Zo makkelijk is het.

Wanneer blauwstaal lange tijd niet gebruikt wordt, moet dit goed in de olie gezet worden anders zal het zeker roestplekken gaan vertonen.

Het gebakken deegwaar moet zo snel mogelijk gelost worden als de bakvorm uit de oven gehaald is anders zal er condens ontstaan wat de kans op roest vergroot. Een blauwstalen bakvorm moet je niet afwassen met zeep maar, eventueel, met een keukendoekje afnemen, meestal is dat zelfs niet nodig. Blauwstaal moet de binnenkant van een vaatwasser nooit te zien krijgen.

Indien gewenst kan de patina laag (van ingebrande, feitelijk gepolymeriseerde olie) verwijderd worden waarna de bakvorm weer opnieuw in te branden is. Het verwijderen van de oude patina laag kan op veel manieren geschieden waarvan insmeren met een papje van baksoda/water erg gemakkelijk werkt. Dit lang laten staan, minimaal een uur, daarna afspoelen en eventueel herhalen.

De complete en zeer noodzakelijke inbrandprocedure is hier te vinden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen