Bloem

tarwebloem
tarwebloem

Bloem is een wit poeder dat gemaakt wordt door uit meel de zemelen en de kiem te zeven. Feitelijk bestaat het uit het fijngemalen meellichaam van de graankorrel.

Duits: weissmehl
Frans: farine blanche
Engels: bread flour, refined flour, refined white flour, white flour

Gerelateerd: meel

Betekenis

Bloem wordt gemaakt van het endosperm (meellichaam) van de graankorrel. Dit bereikt men door eerst de graankorrel te ontdoen van de zemelen en de kiem, wat dan overblijft is het endosperm, het meellichaam. Wanneer dat gemalen wordt, blijft een wit poeder over, het bloem.

Thuis kan je bloem maken door meel of volkorenmeel zeer sterk te zeven waardoor geen zemelen meer zichtbaar zijn.

stop
van tarwekorrels naar volkorenmeel (geheel links) en daarna steeds verder uitgezeefd waarbij de uitgezeefde zemelen steeds kleiner worden en het gezeefde meel steeds witter wordt (geheel rechts is het bloem)

Met bloem kan je witte broden bakken. Zemelen nemen vooral veel water op en omdat deze niet meer in het bloem zitten, neemt bloem minder water op dan meel. Daarom staat in een witbrood recept minder water vermeld dan in een recept van bruinbrood of volkorenbrood.

Bloem bevat, door de afwezigheid van zemelen en de kiem, flink minder mineralen en vitaminen dan volkorenmeel. Bruinbrood of nog beter, volkorenbrood, is vanwege de hogere concentratie mineralen en vitaminen, maar zeker ook de vezels, gezonder dan witbrood.

Het verschil tussen het "normale" bloem en patentbloem wordt uitgelegd in het lemma patentbloem.

Wanneer de term bloem wordt gebruikt wordt doorgaans tarwebloem bedoeld, maar van alle granen kan bloem gemaakt worden zoals roggebloem of rijstbloem.

In Nederland is de term "bloem" heel normaal, maar in andere landen heet het gewoon "meel". Om aan te geven dat het een zeer sterk gezeefd meel is gebruikt men een typeaanduiding. Bloem in landen als Duitsland, België en Frankrijk wordt daar verkocht als meel met de typeaanduiding: T45 of Type 405, het Type 550 of T55 is iets minder gezeefd dan T45 of Type 405 maar is nog steeds bruikbaar is bloem.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over bloem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >bloem

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik