boter

boter

Boter is het vet dat gemaakt wordt van melk en wordt ook wel roomboter genoemd.

Duits: buttermilch
Frans: beurre
Engels: butter

Synoniem: roomboter (NL)
Gerelateerd: roomboter, geklaarde boter, ghee, margarine (NL)

Boter is gemaakt van het vet uit melk. Vroeger karnde men de melk (eerst wat aanzuren en daarna sterk in beweging brengen) waardoor de vetdeeltjes in de melk samenklonteren. Na het karnen hield je boter en zure melk over, de karnemelk. Overigens, boter en margarine zijn twee totaal verschillende producten, die niet (altijd) uitwisselbaar zijn.

Boter in deegwaar zorgt dat de gluten sterk rekbaar worden. Het deegwaar krijgt een luxere smaak en is langer houdbaar (droogt minder snel uit). Boter verhindert de vorming van gluten of breekt deze gedeeltelijk af, vandaar dat het in het Engels "shortening" wordt genoemd, het verkort de glutenstrengen. Daarom is het gebruikelijk om de boter pas toe te voegen als de gluten in het deeg vrijwel volledig zijn ontwikkeld. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is voordat je het aan deeg toevoegt.

Soms wordt boter "geklaard" (gezuiverd) waardoor de boter uit haast puur vet bestaat.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen