braadpan

braadpan

Een braadpan is een pan die gebruikt kan worden als bakvorm om in de oven een brood te bakken.

Duits: dutch oven
Frans: cocotte
Engels: dutch oven

Synoniem: stoofpan, dutch oven (NL)

Een braad-, sudder- of stoofpan is oorspronkelijk een gietijzeren pan met deksel die in het (hout)vuur gezet kon worden (en had destijds vaak drie pootjes) of aan een ketting boven het vuur kon hangen (de hoogte bepaalt de temperatuur).

In veel landen buiten Nederland wordt deze pan een "Dutch oven" genoemd. Dit is niet een Nederlandse vinding maar Nederlandse migranten hebben de "Dutch oven" wel populair gemaakt.

Omdat de braadpan geheel van metaal is, kan deze ook in de oven geplaatst worden. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij het bakken van (ronde) broden. Het deeg wordt in een (meestal voorverhitte) pan gelegd en afgesloten met een deksel. De afgesloten pan wordt in de oven geplaatst. Zo ontstaat een soort oven in een oven.

Doordat de inhoud van de braadpan klein is, blijft de lucht in de pan vrij vochtig door het vocht dat verdampt uit het deeg. Deze vochtige lucht heeft een positieve invloed op de ovenrijs waardoor deze hoger rijst dan zonder de Dutch oven en het brood luchtiger wordt.

Op circa 75% van de baktijd wordt de deksel van de pan gehaald om te zorgen dat de temperatuur stijgt en zorgt dat het meeste vocht kan ontsnappen waardoor de korst knapperiger en bruiner wordt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen