broodbakmachine

broodbakmachine

Een broodbakmachine is een apparaat dat zelfstandig brood kan bereiden nadat je de noodzakelijke ingrediënten in de kneedkom/bakvorm hebt gedaan.

Duits: brotbackautomat
Frans: machine à pain, robot boulanger
Engels: bread machine

Synoniem: bbm, bbm, broodbakautomaat (NL)

Een broodbakmachine is een apparaat dat geheel zelfstandig brood kan maken. Mengen, kneden, rijzen, doorslaan en bakken vindt plaats in dit apparaat. Het meest opvallende verschil met normaal broodbakken is dat het deeg niet "gevormd" wordt voordat de narijs plaatsvindt, daarom zijn de broden uit een broodbakmachine niet altijd uniform van vorm.

Het grote voordeel van een bbm is dat het heel weinig moeite kost om een brood te bakken. Nadelen heeft zo'n machine ook. Zo zit altijd onderin het brood een klein gat, dat is de plaats waar de kneedhaak heeft gezeten omdat die blijft zitten tijdens het rijzen en bakken. Tevens is de deegtemperatuur bij de meeste machines erg hoog, waardoor het rijzen wel lekker snel gaat en je sneller een brood hebt, maar dit gaat iets ten koste van de smaak. Ook is de baktemperatuur meestal aan de lage kant, een iets hogere baktemperatuur geeft net iets lekkere broden. Desondanks kan je mooie resultaten bereiken.

Omdat het deeg voor de narijs niet wordt gevormd, wordt meestal veel water gebruikt voor het deeg. Daardoor ontstaat een flink nat deeg dat meestal in de broodbakmachine een gelijkmatige deegbol vormt. Wanneer de hydratatie laag gehouden wordt zal het brood vaak een grillige vorm hebben.

Een onderschatte mogelijkheid van de bbm is om deze als kneder te gebruiken. Veel "normale" kneders zijn groot, zwaar, duur en "lopen" vaak over of van het aanrecht en maken vaak ook nog veel geluid. De bbm kan deeg doorgaans goed kneden, is goedkoop, niet enorm groot, maakt niet veel geluid en loopt niet over het aanrecht tijdens het kneden. Je kan hem zelfs gebruiken als rijskast waarbij het deeg in de machine blijft zitten tijdens de eerste rijs. Nadat de bbm het deeg heeft gekneed en een eerst rijs heeft gekregen, verwerk je het deeg zoals in het reguliere broodbereidingsproces: eventueel doorslaan en een tweede rijs, vormen (van het deeg) narijs (meestal in een bakblik) en daarna bakken in de normale oven.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over broodbakmachine.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen