
broodgewicht
Op de verpakking van een brood staat geen gewicht afgedrukt. Ook kan je nergens terugvinden hoeveel een brood moet wegen. Dat komt omdat de wetgever er bewust voor gekozen heeft om niet het gewicht van brood vast te leggen omdat dit fraudegevoelig is. In plaats daarvan is in de wet het "drogestofgewicht" van een brood vastgelegd.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Een van de taken van de Nederlandse warenwetbesluit meel en brood is om de consument te beschermen. Je zou verwachten dat de wetgever in deze warenwet het gewicht van een heel- of half brood zou vastleggen. Daar is bewust niet voor gekozen omdat dit fraude in de hand zou kunnen werken. Een brood bestaat grofweg uit meel en water en de bakker zou uit kostenoverwegingen er voor kunnen kiezen minder meel en meer water te gebruiken, het broodgewicht blijft dan hetzelfde, maar de kosten voor de bakker zijn lager.
Maar een brood koop je niet om water binnen te krijgen, maar vanwege de voedingswaarde, die bepaalt hoeveel energie je krijgt van het consumeren van brood. Vandaar dat de wetgever niet het gewicht van het brood heeft vastgelegd (dus inclusief vocht/water) maar het gewicht van het brood waar al het water uit onttrokken is. Dat is wat het drogestofgewicht genoemd wordt.
Het drogestofgewicht is achteraf te bepalen door in een speciaal apparaat al het water uit het brood te onttrekken en dan het gewicht van het brood te bepalen.
Het droge stofgewicht van een heel brood moet volgens de wet liggen tussen de 480 en 530 gram. Bij een halfbrood is dit 240 en 265 gram.
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over droge-stof.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
aanpassing/controle: 20220626
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie