..Wat is broodmix? (verklaring uit het bakkersglossarium)
broodmix

Broodmix

Een broodmix is een mengsel van bloem en/of meel, instantgist en zout waarmee je een brood kan bakken. Het enige wat je hoeft te doen is water toe te voegen, kneden, vormen en bakken.

Gerelateerd: meelmix, premix

Betekenis

Voor thuisbakkers die wel een lekker brood willen bakken, maar niet alle ingrediënten los willen kopen en nauwkeurig willen afwegen, is een broodmix een ideale oplossing.

In broodmix zitten alle ingrediënten, dus zelfs het gist. Het enige wat je moet toevoegen is water. Broodmixen worden vaak gebruikt in combinatie met een broodbakmachine, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Ook zonder broodbakmachine, bijvoorbeeld door met de hand te kneden, of met een kneedmachine en bakken in een oven is mogelijk.

Een broodmix is meestal voorzien van broodverbetermiddelen, dat zal niet iedere thuisbakker aanspreken. Ook is een broodmix flink aan de prijs. Als je de ingrediënten los koopt betaal je vaak 50 tot 75% minder.

Soms wordt een broodmix verkocht waar géén gist is zit. Dat is niet slim, want dan hoort het geen broodmix te heten, maar een meelmix. Let er dus goed op dat op het pak iets staat als "geen gist toevoegen", of andersom, als er staat iets als "zelf nog gist toevoegen", dan is het dus geen broodmix.

Basis samenstellingen

gistzoutbroodverbeteraar
broodmixjajaja
meelmixneeneenee
premixneeneeja

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen