broodmix

broodmix

Een broodmix is een mengsel van bloem en/of meel, instantgist en zout waarmee je een brood kan bakken. Het enige wat je hoeft te doen is water toe te voegen, kneden, vormen en bakken.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: meelmix, premix (NL)

Voor thuisbakkers die wel een lekker brood willen bakken, maar niet alle ingrediënten los willen kopen en nauwkeurig willen afwegen, is een broodmix een ideale oplossing.

In broodmix zitten alle ingrediënten, dus zelfs het gist. Het enige wat je moet toevoegen is water. Broodmixen worden vaak gebruikt in combinatie met een broodbakmachine, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Ook zonder broodbakmachine, bijvoorbeeld door met de hand te kneden, of met een kneedmachine en bakken in een oven is mogelijk.

Een broodmix is meestal voorzien van broodverbetermiddelen, dat zal niet iedere thuisbakker aanspreken. Ook is een broodmix flink aan de prijs. Als je de ingrediënten los koopt betaal je vaak 50 tot 75% minder.

Soms wordt een broodmix verkocht waar géén gist is zit. Dat is niet slim, want dan hoort het geen broodmix te heten, maar een meelmix. Let er dus goed op dat op het pak iets staat als "geen gist toevoegen", of andersom, als er staat iets als "zelf nog gist toevoegen", dan is het dus geen broodmix.

Basis samenstellingen

gistzoutbroodverbeteraar
broodmixjajaja
meelmixneeneenee
premixneeneeja

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen