broodverbeteraar

broodverbeteraar

Een broodverbeteraar is een stof of verzameling van stoffen die als toevoeging in een recept gebruikt kan worden om de eigenschappen van het te bakken brood te verbeteren.

Duits: brotverbesserer
Frans: améliorant de pain
Engels: bread improver, flour treatment agent, improving agent

Gerelateerd: meelverbeteraar (NL)

Broodverbeteraar is een verzamelnaam, of een mengsel, van stoffen die de kenmerken van het te bakken brood kan aanpassen (verbeteren). Denk hierbij aan bijvoorbeeld het beter kunnen rijzen van het deeg, betere ontwikkeling van de gluten, betere korst- of kruimkleur, betere smaak en betere houdbaarheid van het brood.

De broodverbeteraar is een meestal een droge stof maar kan ook beschikbaar zijn in een vloeibare vorm of als crème. Deze stof wordt tijdens het maken van het deeg als ingrediënt toegevoegd (bij uitzondering tijdens de kneedfase).

De meest toegepaste stoffen in een broodverbeteraar zijn ascorbinezuur (vitamine C), enzymen en emulgator.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over broodverbeteraar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen